Tuesday, October 5, 2010

Chandni Chowk- Chandni Chowk Market of Delhi


Usia daerah pasaran utama Chandni Chowk telah membuat tempat yang dihormati di pasar New Delhi. Mereka mengatakan itu sekali dilapisi dengan air mancur yang indah. Namun, seiring waktu, tumbuh ramai seperti sekarang ini. Menghadapi Benteng Merah, Chandani Chowk rumah-rumah Digambar Jain Temple, Fatehpuri Masjid - yang dibina oleh isteri Shah Jahan - dan Sunheri Masjid.

Hal ini dari sini bahawa pasukan Nadir Shah memulakan misi mereka untuk menjarah dan pembunuhan orang-orang kafir di Delhi. Salah satu pasaran yang paling penting borong dan runcit di India, Chandni Chowk lebih dari 300 tahun. Ia ditubuhkan pada 1650, ketika Maharaja Mughal Shah Jahan modal bergeser dari Agra ke Delhi, sebagai iringan untuk benteng. Jahanara, putri kesayangan maharaja, dikreditkan dengan merancang pasaran ini, di mana sebuah shopping arcade dibina dengan sabit di sekitar kolam renang.

Segera berkembang menjadi pusat komersil berkembang dan bercabang menjadi beberapa oleh-pusat dan akan menyebar dari Fort Fatehpuri Masjid. Sebuah kanal yang dikenali sebagai Faiz Nahar, Ali Mardan Khan baru, dikatakan berjalan seluruh panjang Chandni Chowk, bekalan air untuk minum dan pengairan, tetapi kemudian jatuh ke dalam tidak digunakan. Selain Benteng Merah terletak di sisinya, anda juga boleh melawat Bazaar Chawri terkenal.

Ini adalah salah satu, pusat komersial tersibuk sempit dan lebih makmur Delhi, perdagangan besi dan peranti keras, kertas, alat ini dari kuningan, tembaga dan stainless steel. Anda boleh melihat kerangka tradisional Chandni Chowk, yang merupakan 'havelis', 'Kucha' dan 'Katra. Lawati tujuh Hindu besar dan kuil Jain, dua Gereja, Masjid tiga dua Gurudwaras di daerah tersebut. Tempat-tempat ibadah ialah Sri Digambar Jain Mandir Lal, Jama Masjid, Gurudwara Shish Ganj, kuil Gauri Shankar dan Masjid Sunahari.